Erotik

Biologi og kærlighed

Overskriften på denne artikel kan godt tage en smule af romantikken ud af kærligheden

Vi kender det alle sammen. Man svær rundt, og man har sommerfugle i maven. Man har problemer med at sove, fordi man er så glad konstant. Det er desværre ikke magi. Det er en række kemiske reaktioner i din hjerne. Ny forskning viser at disse reaktioner i hjernen skaber den nødvendige tiltrækkelse.

Overlæge Troels W. Kjær fra Rigshopitalet har dette af sige om kærlighed: ”Hjernescanninger viser, at der opstår en vældig aktivitet i bestemte områder af hjernen, når vi rammes af amors pil, og aktiviteten er en følge af, at der er gang i kemien. Uanset om det er seksuel tiltrækning, forelskelse eller kærlighed, så er der tale om følelser, der fødes af et kompliceret samspil af hormoner, neurotransmittere og hjerneområder,”.

Selvmord og kærlighed

Troels W. Kjær forklarer at cirka halvdelen af alle selvmord formentlig er forbundet med kærlighed. Han mener derfor at det er relevant at forske i kærlighed. En større forståelse af de kemiske processer ville hjælpe de deprimerede personer, og kan sikkert på længere sigt med den større forståelse.

Den primitive del af vores hjerne, også kendt som urhjernen, bestemmer hvem vi forelsker os i. Man håber at man selv styre den slags, men det er kemiske processer i urhjernen der styrer dette. Troels W. Kjær forklarer det således: ”Kærligheden er ustyrlig. Vi kan ikke selv bestemme, hvem vi vil forelske os i. Følelserne opstår i nogle centre i den primitive del af vores hjerne, og dem har vi ingen indflydelse på”.

Forelsket er en måde som vi får dækket et af vores basale behov. Vores hjerne har gennem tiderne udviklet dette for at sørge for vi videreføre vores gener. Den snyder os derfor til at blive forelskede, have sex og videreføre vores gener.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *