Erotiske noveller og film

Fifty Shades of Grey: Den erotiske novelle der indtog Hollywood

Er du vild med Fifty Shades of Grey så læs med her og bliv klogere på historien bag såvel bog som film

Fra erotisk novelle til biograf hit

L. James skrev en erotisk novelle i 2011 med titlen Fifty shades of grey, og året efter fuldendte han trilogien med værkerne Fifty shades darker samt Fifty shades freed. Bøgerne handlede om den studerende Anastasia Steeles erotiske møder med den succesrige forretningsmand Christian Grey. Alle disse romantiske stævnemøder indeholdt alle scener med bondage, sadomasochisme, underkastelse og dominans, som er det gennemgående element i bøgerne. Bogen blev straks en bestseller i en lang række lande, og den er nu udkommet på 52 sprog og solgt i nærved 100 millioner eksemplarer rundt omkring i verden. I 2015 blev bogen naturligvis filmatiseret og fik endnu mere succes.

Hvad er anmeldernes dom?

Ingen kan benægte, at Fifty shades of grey er blevet en kæmpe økonomisk succes, og mange mennesker har enten læst bøgerne, set filmen eller begge dele. Men som i mange andre tilfælde, så er der stor forskel på publikums begejstring samt de anerkendte eksperters anmeldelser af værket Fifty shades of grey. Den generelle holdning hos anmelderne i USA var en lunken begejstring, hvor kun der var ros til hovedrolleindehaveren Dakota Johnson. Mange havde også spekuleret på, hvordan bøgerne kunne filmatiseres med succes. Denne opgave skulle instruktøren Sam Taylor-Johnson foretage, idet han skulle omdanne manuskriptet fra den erotiske fortælling om BDSM-forholdet mellem Anastasia Steele og Christian Grey til en god og acceptabel film for publikum. Men hvordan klarer man denne svære opgave, som i bogform har så mange provokerende sexscener? Man har benyttet slow-motion effekter og andre tricks, for at filmen ikke bliver en pornofilm. Filmmagasinet Variety havde heller ikke de store armbevægelser fremme ved anmeldelsen. De var kort sagt ikke synderlig imponeret over filmen. Det er et drama, der dårligt nok kan bære en film og slet ikke tre film. Filmens handling består hovedsageligt af heltinden, som langsomt bliver mere og mere klar over Christians mørke sider. Filmen mister hurtigt sin naturlige humor, og filmens klimaks ender med at blive en masse sadomasochistiske slow-motion-scener med bondage. Publikum er inddelt i to modstridende lejre, idet mange elsker filmen, mens mange andre ikke er vilde med den. Man kan ikke se filmen og forvente en masse saftige sexscener, da der i løbet af hele filmen faktisk kun er sammenlagt 8 minutters sexscener.

De danske filmanmeldelser

I Danmark fik filmen også en masse negativ kritik af de professionelle kritikere, men alligevel blev det én af årets mest sete film, da publikum ofte trodser anmelderne. Ekstra Bladets anmeldelse gennemspejler de fleste danske anmeldelser af filmen, og de sammenligner filmen til at være lige så stimulerende som at vente på en bus i regnvejr. Ikke særligt motiverende efter min mening. Man bliver hverken liderlig eller blot det mindste erotisk opstemt efter at have set filmen. De få minutter i filmen med sexscener er endda med bortcensurerede kønsdele, så filmen er meget dydig. Filmen består hovedsageligt af pladderromantik af den mest trælse slags, garneret med banal lommepsykologi og køns stereotyper. Man snakker meget igennem filmen om S/M, og grundlæggende vil heltinden jo helst have et helt normalt forhold, og det vil han inderst inde også, han har det bare lidt svært med det der nærhed, grundet en traumatisk barndom. Sådan er det ofte med rige mænd, kender vi fra andre bøger og film.

 

Billede: JeepersMedia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.