Forside

Menstruation – hvordan og hvornår

 

Måske har alle dine veninder fået menstruation, eller måske er du den første i klassen til at få det. Uanset hvornår det sker, så er det en helt naturlig og god ting, som alle piger skal igennem, når man får sin første menstruation. Men hvornår får du mon din? Læs med her!

Hvornår kommer din menstruation?

Det mest almindelige for piger i dag er, at den første menstruation kommer, når man er mellem 10 og 16 år. Den kan dog godt komme både før og senere end det. Gennemsnitsalderen for danske piger, der får deres første menstruation, er 12,5 år. 

De fleste har menstruation i fire til syv dage en gang om måneden. Når du først har fået menstruation, kan du regne med, at den kommer cirka hver 28. dag, indtil du bliver 45-55 år. 

Tegn på du snart får menstruation

Der er forskellige ting, der som regel sker med din krop op til, at du får din første menstruation. Du begynder at udvikle bryster (de behøver dog ikke at være særlig store, før menstruationen kommer) og kønsbehåring, og du begynder at opleve noget hvidt eller gulligt udflåd fra skeden. 

Hvordan kan du forberede dig?

Det er en god idé at have nogle bind liggende derhjemme eller måske have et i tasken, så du er klar til den dag, din menstruation kommer. Det kan også være en stor hjælp at snakke med din mor om, hvornår hun fik menstruation, og hvordan det har været for hende. Hvis du ikke har lyst til at snakke med din mor om det, kan du også prøve at hive fat i din storesøster, kusine, veninde eller en anden, som kan give dig et par gode råd. 

Husk, at du altid kan gå til skolesundhedsplejersken på din skole og spørge hende til råds. Hun er ekspert på området! 

Skal det fejres?

Når du får din menstruation, kan det føles lidt mærkeligt, at du er blevet så ”voksen”, men i mange familier fejrer man, at piger får deres menstruation, fordi det betyder, at din krop fungerer, som den skal, og at du er kommet et skridt nærmere at blive voksen. Nogle giver en gave eller holder en lille fest. Du kan prøve at spørge din mor, om hun har tænkt på at holde noget. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *